Svatební dekorace pro rok 2024

Svatební dekorace pro rok 2024: Vyzpovídali jsme floristku, která ví, co zrovna letí

Na svatbě nevzkvétá pouze láska, ale také výzdoba na stolech, u oltáře a po celém svatebním areálu. Ať už si pro svůj velký den vyberete rustikální stodolu, moderní hotel, nebo tradiční kostel, květiny nesmí chybět nikde. Dotváří atmosféru a podtrhují osobnost nevěsty a ženicha. Plánujete svatbu na letošní rok? A věděli jste, že boho už není cool? Inspirujte se žhavými trendy, které podle naší floristky ovládnou letošní svatební sezonu.

Květiny na svatbu: Pohled do minulosti

Vezmeme to krok po kroku a nejprve se podíváme zpět do minulosti, kde svatby i svatební květinové dekorace měly svá přísně daná pravidla a osobitý styl byl spíše na obtíž – jaká to nuda nevyčnívat z davu. Ostatně i samotná svatba byla předem domluvená, případně vynucená těhotenstvím nevěsty, a s láskou toho moc společného neměla. Květiny hrály roli při obřadu v ruce nevěsty, jako korsáž na prsu ženicha a skromně rozmístěné ve vázách na stolech. A vše bylo sladěné do bílé barvy, jako symbol čistoty a zrození nového spojení dvou lidí v jednu rodinu.

Svatební květinová výzdoba moderní doby

Dnes je naštěstí vše jinak, lidé se většinou berou z lásky, svatební den vnímají jako oslavu něčeho nového, vzrušujícího a přelomového, a po obřadu následuje obecné veselí, táhnoucí se až do rána. Tomu odpovídají i svatební dekorace, které jsou nedílnou součástí stavebního dne a odráží osobní preference snoubenců i vizi floristky.

„Na dnešních svatbách je dovoleno vše. Většinou má nevěsta představu o barevné kombinaci svatby a květiny se vybírají podle toho. Zdobila jsem ale už i svatbu, kde veškerá dekorace nesla motiv jahod a stejně tak i na svatební tabuli byly rozkvetlé jahodníky v květináčích a nevěsta držela ve svatební kytici jahodové květy,“ říká Dana Dvořáková, floristka St. Gabriel.

Pučící slavobrána jako středobod svatby

Největším hitem posledních let jsou podle Dany zdobené slavobrány, které utváří scenérii při obřadu. „Tím, že už se většinou nechodí před oltář, funguje slavobrána a malý stolek jako jeho alternativa.“ Svazek je uzavírán přímo před slavobránou, kde oddávající žehná novomanželskému páru a kde se vyměňují prsteny. Jde v podstatě o jednoduchou konstrukci ve tvaru kruhu nebo libovolného mnohoúhelníku, která je dozdobená květinami a dalšími dekorativními předměty.

„Velmi oblíbený je na slavobránách eukalyptus, který často odpovídá barevnému schématu svatby, navíc se s ním krásně pracuje. Ráda ho kombinuji s bílými květy ranunculusu a také s peřím, které slavobráně dodá šmrnc a originální vzhled,“ popisuje Dana jeden z trendů pro letošní rok.

Květiny na svatební stůl připomínající rozkvetlou louku

Barevné květiny svatbu rozzáří a skvěle doplňují bílé svatební šaty, jednobarevné ubrusy a vlající baldachýny. Celé svatbě dodají život, hravost a duši. Luční kvítí je pro dekorování skvělou volbou – jemné květy se dobře kombinují, působí něžně a zároveň nespoutaně. Dobře vyniknou také se sušenou výzdobou a další výhodou lučních květin na svatbu je cena – v průměru vyjde aranžmá z lučních květin levněji než to z cizorodých druhů.

„Luční kvítí bude tento rok hodně in, jelikož se hodí na oblíbené zahradní svatby a svatby ve stodolách, ze kterých je výhled na podobně rozkvetlé louky. Tak nějak prostě zapadají do české krajiny. Luční květiny vypadají skvěle i v nevěstině kytici, propůjčí jí nepravidelnost a ležérnost, která k dnešním obřadům v přírodě skvěle padne,“ popisuje Dana. „Mně osobně se moc líbí detail s krabičkou na prstýnky, kdy dovnitř krabičky napícháte jemné luční kytičky a dva špendlíky, na které umístíte snubní prsteny. Kromě nevěsty a ženicha bude z téhle dekorace nadšený i fotograf.“

Toskánská svatba zahalená vůní jihu

Přeneste se na svatbu do italského Toskánska, kde na vás foukne jemný přímořský vánek a vůně šťavnatých citrusů, které s sebou na svatbu přinesou pozitivní letní atmosféru, zalitou slaďoučkým limoncellem. Anebo si ji alespoň vykouzlete – na domácí půdě ve svatební stodole. Italské svatby charakterizuje družení, zábava, pohoda a tanec v zahradě při tónech proslulé písně Ti amo od Umberta Tozziho. Představte si nekonečné stoly pokryté bílými ubrusy, zdobené olivovníky, citrony a bílými pivoňkami, vysokými svíčkami ve svícnu a v pozadí rustikální stodolu porostlou přísavníkem. To na jednoho hned dýchne romantická atmosféra.

„Ačkoliv je na svatbách dovoleno vše, většina párů, nebo možná spíš floristů, sází při dekorování na jednotnost. Pokud se na stolech objeví pivoňky, můžete je čekat i ve svatební kytici, u obřadu nebo u vstupu do areálu. Vše pak působí upraveně a promyšleně. Určitě by to ale nemělo být jen o jednom druhu květin, ba naopak, trik je ve vkusném kombinování květin a ostatních materiálů.“

Další blogy

všechny blogy