Objevte svět jedlých květin

Krása, která chutná

Květiny na talíři? Možná to zní jako výstřelek hipsterů z bister, ale ve skutečnosti jde o návrat k dávné tradici. Lidé jedlé květy používali už před tisíci lety – ať už pro jejich chuť, vůni, nebo prostě proto, že jídlo má být radost pro všechny smysly. A co si budeme povídat – jídlo s květy vypadá prostě božsky.

Co jsou vlastně jedlé květiny?

Jednoduše řečeno, jedlé květiny jsou takové, které můžete bezpečně jíst. Což samozřejmě neplatí u každé rostliny! Než něco utrhnete ze zahrádky, vždy si ověřte, že je květina opravdu jedlá.

Mezi ty nejoblíbenější jedlé květy patří třeba:

  • macešky – jemně nasládlé, krásné na dezerty a dorty;
  • měsíček lékařský – lehce pikantní, skvělý do salátů;
  • levandule – jedlé odrůdy mají intenzivní vůni, hodí se do sladkých jídel i jako sušené jedlé květy na dozdobení;
  • fialky – sladké a dekorativní;
  • pampelišky – jarní klasika, výborné i do medu;
  • lichořeřišnice – pikantní, ideální do pomazánek nebo na obložený chlebíček.
Jak jedlé květy použít v kuchyni?

Nebojte se experimentovat! Jedlé kytky můžete přidat skoro kamkoliv – do salátu, na obložený chlebíček, do acai bowls, ale i do letní limonády či na dort – speciálně jedlé květy na dort jsou teď velký hit.

A pokud vám v restauraci přistanou květiny na talíři, nemusíte váhat, jestli je sníst, nebo nechat být. V podniku platí: co je na talíři, to musí být jedlé. Tak do toho – ochutnejte je!

Recept na medovolevandulový dort s fialkami

Připravte si dort, který chutná jako jaro na jazyku – sladký, ale ne přehnaně, s jemným květinovým nádechem. Levandule dodá krému lehce zemitou notu, med to všechno krásně zjemní a fialkové květy tomu dají něžný šmrnc. Perfektní k odpolednímu čaji nebo jako romantické překvapení.

Co budete potřebovat:

  • korpus podle vašeho oblíbeného receptu
  • krém z mascarpone a smetany
  • lžičku sušených květů jedlé levandule
  • lžičku medu
  • jedlé květy na dort: fialky, macešky, měsíček

Jak na to: Krém vyšlehejte, přidejte do něj med a levanduli a rozetřete jej na připravený korpus. Dort ozdobte květy a před podáváním jej dejte vychladit a ztuhnout alespoň na hodinu do lednice. Je to efektní, jednoduché a naprosto neodolatelné.

Malý návrat ke kořenům aneb Kytky k jídlu nejsou nic nového

Využívání květin v jídle má hluboké kořeny – třeba ve starověkém Řecku se jedly růže, ve středověké Evropě zase fialky a violky. Dnes se k této tradici vracíme s novým záměrem – více se dbá na původ surovin, sezónnost a estetiku. Jedlé květiny do tohoto konceptu skvěle zapadají. Navíc spojují krásu a chuť a pokrm pozvednou na nový level.

Jak si jedlé květiny vypěstovat doma?

S pěstováním jedlých květin můžete začít velmi jednoduše. Na balkon nebo parapet se skvěle hodí například macešky, lichořeřišnice (rostou jako z vody) nebo měsíček. Tyto kytky k jídlu nejsou na pěstování náročné a potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oko.

Máte zahradu? Pak určitě zkuste levanduli, echinaceu nebo brutnák. Jen pozor na chemické postřiky – jedlé květiny jsou fajn jen tehdy, když jsou opravdu přírodní. Ideálně použijte bio semínka a pěstujte bez zbytečné chemie.

Žádné kvítko nepřijde nazmar

A co když květy zbydou? Sušte je! Rozložte je na papír, nechte schnout na suchém a tmavém místě a pak je uchovávejte ve sklenici. Takové sušené jedlé květy se pak budou hodit třeba do čaje, domácích koupelí nebo jako elegantní tečka na slavnostní dort.

Pěstování vlastních jedlých květin je radost, která se násobí – máte krásný balkon i talíř.

Další blogy

všechny blogy