Jak udržet květiny ve váze čerstvé až dva týdny?

Pečujte o řezané květiny a prodlužte jejich životnost

Květiny ve vázách jsou jednou z nejoblíbenějších ozdob v domácnosti, a to především díky své neustálé proměně. Z květinářství si přinesete zavřená poupata pivoněk a v průběhu dní můžete sledovat jejich rozkvět a otevírání se světu. Kéž by tak šlo prodloužit jejich životní cyklus a zajistit, aby vydržely svěží co nejdéle…

Poznejte řezané květiny, které dlouho vydrží

Stejně jako se my lidé snažíme stát vzpřímeně a držet hlavu hrdě nahoře, pokouší se o to samé i řezané květiny ve váze, které doslova bojují o každý den života navíc. A pokud jim dopřejete tu správnou péči a výživu, můžete se z jejich krásy těšit klidně i dva týdny. Poradíme vám, jak poznat nejodolnější kusy a jak se o ně starat, aby vám zdobily domov co nejdéle.

1. Chléb se láme již při výběru květin

Nejdůležitějším krokem je výběr kvalitních a odolných květin, které jsou pěstovány v ideálních podmínkách už od semínka. Těžko budete zachraňovat zpola opadaný květ a polámaný stonek, který si v květinářství nebo při převozu zažil své. Zárukou dlouhověkosti květin je jejich správné pěstování a převoz ve speciálních chladírenských vozech, kde jsou květiny chráněny před nárazy a poškozením. S námi máte jistotu, že k vám květiny doručíme v tom nejlepším možném stavu, od pěstitelů, kteří vědí, co dělají.

2. Zastřihávání a výživa dělají divy

Je to jako s každým jiným členem rodiny – poskytněte safe space a dostatek živin a vaši nejmilejší vám budou doslova kvést před očima. Pro květiny bude oporou správná váza, vysoká asi do ¾ jejich délky, ideálně skleněná nebo keramická, s dostatkem prostoru pro stonky a vodu. Hladina zálivky by měla být asi 5–10 cm nad zastřiženým koncem – květiny po nákupu vždy zkraťte o cca 2 cm šikmým řezem. Budou tak lépe nasávat čerstvou vodu a živiny v ní.


Čím se květiny nasytí a z čeho čerpají energii? Vhodným krmivem pro řezané květiny všech druhů je směs v kouzelném pytlíčku, který běžně dostanete ke každé vazbě. Ten stačí nasypat do čerstvé vody a kytice z něj bude čerpat potřebné živiny. Alternativním řešením je pár kapek bílého octa či citronády, které květinám připraví ideální podmínky pro rozkvět. Podobně bude fungovat i vodka, která zabije bakterie ve vodě. Tak si s květinou udělejte pěkný večer a přiťukněte si na zdravý a spokojený život.

3. On the rocks, please

Stejně jako při převozu květin hraje velkou roli teplota vzduchu, i doma je třeba vázu s pugetem postavit na chladnější místo, bez přímého slunce. Parapet v létě přenechejte raději sukulentům nebo pelargoniím a vázu s květinami postavte dále od okna, do polostínu. Nejdéle by řezané květiny vydržely v lednici, ale tam moc parády neudělají. Mrazivé podmínky jim ale můžete dopřát občasným vhozením kostky ledu do vody. Nejenže tím prodloužíte jejich životnost, ale také tím oddálíte plné otevření květu. Milujete pohled na poupata tulipánů? Dejte jejich stonky k ledu.


Květiny nevystavujte větru ani průvanu – chraňte je tedy před otevřeným oknem, větráky a klimatizacemi, které zbytečně vysušují. Doslova toxická je pro květiny společnost ovoce, to totiž uvolňuje do ovzduší plynný etylen, který vaši instalaci ve váze pomalu otráví.

Na ledu nevyniká jen martini, ale také kytice.

Další blogy

všechny blogy