Exkurze do džungle karlínských kanceláří

Jaký vliv mají pokojovky na kvalitu práce a výkonnost zaměstnanců?

Kancelářské prostory online marketingové agentury eVisions vynikají celoplošnými okny, kterými do místností proudí slunce celý den. Co ale tomuto modernímu prostoru v srdci Karlína chybělo, byla zeleň a pokojové rostliny. A tak jsme přiložili ruku k dílu a po vzoru pořadu Jak se staví sen jsme officu vdechli nový život.

Pokojovky vám nakopnou byznys

Rostliny mají obrovský vliv na lidskou psychiku a dokážou ovlivnit výkonnost člověka – vždy k lepšímu. Studie z roku 2014 ukazuje, že v prostředí s pokojovými rostlinami dochází ve srovnání s kancelářemi bez zeleně k nárůstu efektivity práce o 15 %. Dále se prokázalo, že se zaměstnanci v přítomnosti květin a rostlin cítí více angažovaní a spokojení. Pozitivní dopad mají květiny také na kreativitu, což je v marketingové agentuře jistě vítaným aspektem.

Podle Washington State University květiny stimulují produktivitu, a dokonce snižují stres a napětí v těle. Při měření fyziologických reakcí byl zaměstnancům pracujícím v kanceláři s rostlinami naměřen nižší tlak a vykazovali více dokončené práce.

Jak je to v realitě: Potvrdí markeťáci z eVisions pozitivní přínos pokojových květin?

Naše pokojovky v novém domově v Karlíně již úspěšně zakořenily a pár měsíců aktivně čistí vzduch v kancelářích. Dohromady jde o více než 50 pokojových rostlin, které se postupně rozrůstají v květináčích a truhlíkách.

„V místnostech se nám zlepšila kvalita vzduchu, přijde mi, že je tu menší vlhkost a celkově se lépe dýchá. Ta zelená navíc působí pozitivním dojmem a člověka úplně dobije energií. Občas si vstanu od práce a jdu zalívat, abych si pročistila hlavu a mohla dál kreativně přemýšlet. Pokojovky nám to tu dělají útulné a hezčí,“ hodnotí přítomnost rostlin social media specialistka Alžběta.

Není divu. Rostliny přirozeně filtrují vzduch a zlepšují jeho kvalitu tím, že absorbují škodlivé látky a uvolňují kyslík.

Monstera & spol.: Kterým pokojovým rostlinám se v kanceláři zalíbí?

Aby se rostlinám dařilo a zaměstnanci mohli z jejich benefitů čerpat, je potřeba vybrat takové druhy pokojových květin, které budou v daném prostředí vzkvétat. Kanceláře mají některé společné rysy: klimatizace v nich jede 24/7, ve velkých místnostech se práší a světlo je tlumeno roletami či žaluziemi. Které pokojovky takovýmto podmínkám odolají?

My jsme eVisions vybavili například těmito druhy pokojových květin:

  • Monstera deliciosa
  • Dracaena marginata
  • Calathea gemengd
  • Dypsis lutescens
  • Yucca elephantipes
  • Phlebodium aureum
  • Ficus lyrata
  • Kumquat
Lepší jedna pokojovka než deset doktorů

Pozitivních přínosů rostlin je mnoho, a to nejen v kancelářích. Jedním z nejdůležitějších faktorů je jejich kladný dopad na zdraví. Sice nedokážou léčit (alespoň ne ty výše zmíněné), ale jejich účinek je ještě přínosnější – v jisté míře zabraňují šíření bacilů, předcházejí bolestem hlavy a únavě. Díky neustálému okysličování pravidelně mění vzduch v místnosti, a ten zůstává čistý, bez škodlivých látek a jen tak se nevydýchá. A to ani v plné meetingovce při celofiremní poradě. Toto tvrzení opět vyplývá ze studie, tentokrát z roku 2010 z Technické univerzity v Sydney.

Zasaďte si v kancelářích i doma zelené rostliny, které vám zvýší životní standard a zlepší pracovní výsledky. Příroda je mocná čarodějka, tak využívejte jejích kouzel.

Další blogy

všechny blogy